Тази година през август се навършват 1 300 години от епохалната победа на кан Тервел над арабите при Константинопол. По този повод днес вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви учредяването на национален комитет за честване на бележитата годишнина. Какви са целите и задачите на комитета, който е под председателството на Каракачанов, вижте в следващия репортаж.

От инициативния комитет искат да се знае, че трябва да се направи още, за да не забравят днешните българи и европейци, че без разгрома от страна на кан Тервел на арабската армия през 718 година, християнска Европа нямаше да я има такава, каквато е.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Български политици продължават да повтарят, че ние ще ставаме европейци. Не, ние сме европейци и благодарение на България Европа съществува, благодарение на българския владетел кан Тервел, който в битката при Константинопол буквално унищожава, не побеждава, а унищожава арабските нашественици, които, както е известно, през два коридора, биха ги нарекли сега европейските бюрократи, транспортни коридори, завладяват Европа.

Затова от Националния комитет за честване на годишнината от великата битка планират изграждането на паметник на кан Тервел в София, поставяне на въпроса за канонизиране на кан Тервел (Тривелий) от Светия синод, както и организиране на изложба в Европейския парламент в Брюксел.