НОВИНИ

1 милион долара за информация за сина на Осама бин Ладен

Съединените щати обявиха награда от 1 милион долара за информация, която би помогнала за залавянето на сина на Бин Ладен. След отслабването на Ислямска държава, Хамза бин Ладен е определян като "престонаследника на джихада". Предполага се, че се укрива по границата между Пакистан и Афганистан.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:35, 01.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Хамза бин Ладен - смятан е за новото лице на Ал Кайда - тетористичната мрежа, отговорна за стотици атентати, най-кървавият от които беше на 11 септември 2001-ва. Атаката, която отне живота на 3 хиляди души.

Нейтън Сейлс, координатор по контратероризъм към Държавния департамент: Ал Кайда се възражда. През последните години общественото внимание беше насочено към заплахата от Ислямска държава. През този период Ал Кайда беше в относително затишие. Но това беше стратегическа пауза, не капитулация. Не трябва да се заблуждаваме, Ал Кайда продължава да има възможността и намерението да ни удари.
;

Вероятно Хамза е 30-годишен, с добро образование и с готовност да продължи делото на баща си. Твърди се, че бил любимия син на бившия лидер на Ал Кайда. При ликвидирането на Бин Ладен през 2011-та година били открити писма, в които терористът призовавал приближените си след смъртта му да се погрижат за неговия син и да го пратят да се обучава под друго име в Катар.

През 2015-та Хамза се присъединил към Ал Кайда. Според американското разузнаване Хамза бин Ладен ръководи групировката Ансар ал Фуркан, към която през последните месеци са се прeминали най-фанатизираните бойци от Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров: Москва е солидарна с Мадуро
Сергей Лавров: Москва е солидарна с Мадуро
​5-метрови Пижо и Пенда красят Морската градина във Варна
​5-метрови Пижо и Пенда красят Морската градина във Варна