НОВИНИ

1 млрд. евро са събраните до момента дарения за "Нотр Дам"

Още няколко минути и емблематичната катедрала е щяла да рухне - твърдят официални източници. Над 20 минути персоналът от храма е търсил сам огнището на пожара и едва след това е повикана пожарна. Вижте повече подробности от кореспондента на БНР Юлия Талева

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
12:11, 17.04.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Днес продължава разследването за причини за пожара, което е очертава много сложно поради пълното унищожение на всякакви веществени елементи.

Според "Льо Паризиен" двама служители по сигурността в катедралата са казали на полицията, че огнището е било локализирано в основата на рухналата кула-стрела откъм Сена. Аларма се е задействала, но компютърна грешка в началото ги е насочила в неправилна посока. Възможно е да е станало късо съединени, според вестника.

Знае се, че пожарът е започнал в 18.50 часа - точно в толкова часа довечера ще забият камбаните на всички френски катедрали, а всеки момент трябва да започне заседанието на френското правителство, посветено изцяло на възстановителния план за "Нотр Дам".

Както съобщава RTL обещаните дарения досега достигат 1 млрд евро. Вероятно ще бъдат много повече.

Експертите обаче се безпокоят от сигурността на сградата, някои нейни части са застрашени от рухване. Стоят въпроси и какви материали ще бъдат използвани - дали ще се изгражда отново дървената конструкция или ще се използва по-бърза техника.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До месец започва ремонтът на свлачището на пътя за Рилския манастир
До месец започва ремонтът на свлачището на пътя за Рилския манастир
58 души са задържани при акция на МВР срещу незаконните боеве с кучета
58 души са задържани при акция на МВР срещу незаконните боеве с кучета