Великобритания е на ръба на конституционна криза само 10 дни, преди планираната дата за напускане на ЕС. Председателят на парламента Джон Бъркоу реши да не позволи трето гласуване на предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит. Председателят се позова на 400-годишен закон.Управляващите не изключват вариант да помолят Кралицата да се намеси по случая. Очаква се до 21 март британският премиер официално да поиска от ЕС отсрочка за Брекзит .

Любим на телевизионните зрители, но не и на британското правителство - председателят на парламента Джон Бъркоу направи важно съобщение.

Джон Бъркоу, председател на парламента: Ако правителството иска да внесе за гласуване нов проект за сделка с ЕС - нека да го направи. Ако обаче бъде направен опит за трето гласуване на същото предложение, което само преди седмица беше отхвърлено със 149 гласа - то това няма да бъде възможно.

Бъркоу обясни, че решението му се основава на закон, написан през 1604-а година и за последно използван преди 99 години. Въпросната конвенция не позволява един и същи текст да бъде гласуван два пъти в рамките на една парламентарна сесия.

Неяснота около Брекзит: споразумението не може да бъде гласувано отново

Неяснота около Брекзит: споразумението не може да бъде гласувано отново

Министър-председателят Тереза Мей ще обсъди с правителството следващите стъпки за Брекзит, след като Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу...

Привърженици на напускането предложиха кралица Елизабет II да бъде помолена предсрочно да прекрати сесията на парламента, с което прегласуването да стане възможно, но това е малко вероятно.

Така желанието на кабинета Мей да направи трети опит сделката за развода да бъде приета преди срещата на Върха на европейските лидери тази седмица, беше попарено. Мей ще може да внесе предложение, ако то носи съществени промени.

Любим на телевизионните зрители, но не и на британските депутати - председателят на британския парламент Джон Бъркоу
Любим на телевизионните зрители, но не и на британските депутати - председателят на британския парламент Джон Бъркоу © БГНЕС

За Брюксел обаче преговорите с Лондон са приключили.

Стивън Баркли, британски министър по въпросите за Брекзит: Ако не приемем сделка или пък отложим напускането за неопределен период, рискуваме да "погребем" Брекзит завинаги. Умореният от преговори Брюксел може и да не уважи молбата, без уверения за реални резултати.
Майкъл Рот, министър по европейските въпроси на Германия: Нямаме желание за абстрактни дискусии и преговори по Брекзит. Скъпи приятели от Лондон, моля ви, кажете ни какво ще правите.

Темата ще бъде основна и по време на срещата на Върха на лидерите от ЕС този четвъртък.

Британските депутати подкрепиха отлагане на Брекзит

Британските депутати подкрепиха отлагане на Брекзит

След оспорвани дебати и разгорещено гласуване, британските депутати решиха да подкрепят отлагане на Брекзит поне до 30 юни. Камарата на общините обаче...