НОВИНИ

10 дни преди датата за Брекзит: Великобритания е на ръба на парламентарна криза

Великобритания е на ръба на конституционна криза само 10 дни, преди планираната дата за напускане на ЕС. Председателят на парламента Джон Бъркоу реши да не позволи трето гласуване на предложената от Тереза Мей сделка за Брекзит. Председателят се позова на 400-годишен закон.Управляващите не изключват вариант да помолят Кралицата да се намеси по случая. Очаква се до 21 март британският премиер официално да поиска от ЕС отсрочка за Брекзит .

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:57, 19.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Любим на телевизионните зрители, но не и на британското правителство - председателят на парламента Джон Бъркоу направи важно съобщение.

Джон Бъркоу, председател на парламента: Ако правителството иска да внесе за гласуване нов проект за сделка с ЕС - нека да го направи. Ако обаче бъде направен опит за трето гласуване на същото предложение, което само преди седмица беше отхвърлено със 149 гласа - то това няма да бъде възможно.

Бъркоу обясни, че решението му се основава на закон, написан през 1604-а година и за последно използван преди 99 години. Въпросната конвенция не позволява един и същи текст да бъде гласуван два пъти в рамките на една парламентарна сесия.

;

Привърженици на напускането предложиха кралица Елизабет II да бъде помолена предсрочно да прекрати сесията на парламента, с което прегласуването да стане възможно, но това е малко вероятно.

Така желанието на кабинета Мей да направи трети опит сделката за развода да бъде приета преди срещата на Върха на европейските лидери тази седмица, беше попарено. Мей ще може да внесе предложение, ако то носи съществени промени.

;

За Брюксел обаче преговорите с Лондон са приключили.

Стивън Баркли, британски министър по въпросите за Брекзит: Ако не приемем сделка или пък отложим напускането за неопределен период, рискуваме да "погребем" Брекзит завинаги. Умореният от преговори Брюксел може и да не уважи молбата, без уверения за реални резултати.
Майкъл Рот, министър по европейските въпроси на Германия: Нямаме желание за абстрактни дискусии и преговори по Брекзит. Скъпи приятели от Лондон, моля ви, кажете ни какво ще правите.

Темата ще бъде основна и по време на срещата на Върха на лидерите от ЕС този четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без социални помощи за родители, чиито деца не посещават училище
Без социални помощи за родители, чиито деца не посещават училище
Станаха ясни датите на полуфиналите за Купата на Англия
Станаха ясни датите на полуфиналите за Купата на Англия