НОВИНИ

10 години от членството на България в Европейския съюз

Днес се навършват точно 10 години от влизането на България в Европейския съюз. Повече от десетилетие преди това бяха нужни на страната ни, за да се подготви за членството и да изпълни критериите. Според социологически изследвания, българите са едни от най-големите еврооптимисти и безспорно имат полза от членството, въпреки че не винаги го усещат напълно. Външният министър Данел Митов коментира ,че няма по-добър избор за България от Европейския съюз, но признава, че е нужно време.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова екип на "По света и у нас"
19:47, 01.01.2017
5888
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Жозе Мануел Барозу - председател на Европейската комисия през 2007 г.: Днес е празничен ден, отбелязваме едно изключително празнично събитие в европейската история - приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Добре дошли в ЕС!

Така България влезе в живота на европейското семейство преди 10 години. Посрещнаха ни с думите "от утре Европа ще започва от България". Така бяха признати усилията на нашата страна да покрие всички изисквания, за да бъде приета в общността. Тогава българите очакваха ново начало и равноправен живот с народите на запада. А къде сме след 10 години членство?

жител на София: Аз лично мисля, че доста се разви България за последните 10 години.

жител на София: В долната граница. - Защо така смятате? - Ами най-бедните сме в целия ЕС.

жител на София: ЕС получава от нас повече отколкото ние получаваме от ЕС.

жител на Пловдив: Има проекти, които се създават с европейски пари, което все пак това е нещо хубаво, защото ползваме облаги от ЕС.

жител на Враца: Големите надежди от 2007-ма година се оправдаха в една голяма част за мен. Усещането да пътуваш без визи, отворено само с лична карта, наистина за мен е неповторимо...

жител на Пловдив: Мисля, че българина не усеща дотолкова ползите от членството на България, може би е необходимо малко повече време или малко повече да разширим културата си, за да знаем има ли смисъл да сме членове на ЕС или не.

жител на Враца: Специално за Северозапада нищо не се е променило. Може би някъде в София, защото България стана София, но тука при нас нещата даже стават все по-зле.

жител на Пловдив: Разминаване с очакванията може би. Все още се осланяме на някаква надежда, че ще има някакъв по-добър вариант като страна членка.

Външният министър в оставка Даниел Митов разбира скептицизма на някои. Но смята, че България е на прав път и когато се говори за равни възможности, за свобода, за човешки права, за върховенство на закона, трябва време, за да се въплъти в обществените норми и законодателството.

Даниел Митов - министър на външните работи в оставка: Десет години не са кой знае колко, и 15 не са много. Пак ще повторя, проспериращите, развитите европейски народи са трупали демократична традиция и богатство в продължение на столетие. Не можем да ги догоним и не можем да преодолеем онова отвратително тоталитарно наследство, което унищожи и морала на хората.

Въпреки критиките българите и румънците все пак са едни от най-големите еврооптимисти в Европейския съюз, според изследване на Галъп Интеренешънъл в 14 страни-членки. Българите започват да имат самочувствието, че гласът на България вече се чува в Европа.

Даниел Митов - министър на външните работи в оставка: България в последните 2 години не само беше чуто, но имаше възможност да започне да определя концепции както за бъдещето на Еворпа, така и за бъдещето на конкретни кризи и справянето с тях. Една от тях беше мигрантската криза. Идеята, че Европа трябва да се разглежда като едно цяло, да пази вътрешните си свободи и в никакъв случай да не отстъпва от тях и за фокусира усилията си в пазене на външните граници.

Европейският съюз е динамична структура, която ще еволюира непрекъснато, казва външният министър и България предстои да участва активно в този процес. Казва още, че не бива да има отстъпление от този исторически, рационален и ценностен избор да бъдем член на Европейския съюз.

жител на София: Бих искал да пожелая на всички членове на ЕС, които са част от това европейско семейство да са по-толерантни един към друг и да има повече мир и повече спокойствие.

Преди 10 години прогнозите бяха, че усещането за пълноценна принадлежност към европейското семейство българите ще получат 15-20 години след приемането. Както се казва: пътят е изминат наполовина!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да посрещнеш Нова година с ново сърце
Да посрещнеш Нова година с ново сърце
МВнР препоръчва на българите да пътуват за Турция само при крайна необходимост
МВнР препоръчва на българите да пътуват за Турция само при крайна необходимост