НОВИНИ

10 години по-късно: "Сделката за свободата" - амазонката на Кадафи Зара Мансур

10 години след освобождаването на българските медици от Либия, приближените на Кадафи все още вярват в изфабрикуваните обвинения, че българските медици са заразили със СПИН над 450 либийски деца в болницата Ал Фатех в Бенгази. В ексклузивно интервю за БНТ ръководителката на т. нар. гвардия на амазонките на Кадафи твърди, че през 2007-ма Катар е обещал 300 милиона долара на Фонда за заразените деца по искане на Франция. Интервюто е част от документалния филм на Цвета Младенова "Сделката за свободата", който БНТ ще излъчи в сряда, 31 май, от 21:05 ч.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:47, 29.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Срещам се с амазонката на Кадафи Зара Мансур точно като във филм. Тя е приютена в къщата на бившия търговец на оръжие Бернар Шенел във френския курорт Довил на Ла Манша. Сега той е неин покровител. Спасил я е от бунтовниците по време на Арабската пролет през 2011-та, когато Муамар Кадафи е линчуван и убит. Съдбата на всички негови приближени тогава се преобръща за ден. Те са преследвани и вкарани в затвора.

Зара Мансур: "Имам честта да заявя пред вас, че познавам Кадафи от 1976 до 2011 г. Придружавах го в пътуванията му. Пазих го в пустинята. Преподавах неговите идеи на различни поколения в университета. И продължавам да преподавам, това, което ме научи Муамар Кадафи".
"Аз съм една вярваща революционерка".
;

Зара Мансур разказва, че има диплома по политически науки и е работила и като политически съветник в либийското министерство на външните работи, когато там се получило важно писмо.

Зара Мансур: "Спомням си добре, когато копие на писмото дойде в Министерството на външните работи, то носеше печата на секретариата на Емира на Катар. Съдържанието казваше ясно, че шейхът, емирът на Катар, е наредил трансфера на 300 милиона долара по силата на споразумение с Елисейския дворец, президентството на Франция".
"300 милиона бяха платени на Фонда за децата на Бенгази от Катар по искане на Елисейския дворец. Аз съм сигурна в това."

Президентът на Фонда за Бенгази Марк Пиерини категорично отрече в него да са постъпвали пари от Катар. Преведени ли са въобще и на кого? За какво биха послужили? Следите на т. нар. катарски пари, ако въобще ги е имало, се губят. Зара Мансур обаче е привлечена като свидетел по разследване на френската прокуратура за френско-либийските сделки след освобождаването на медиците. Тези договорки включват доставката на противотанкови ракети Милан от Франция за Либия, по времето когато Европа и света смятат Кадафи за отговорен за няколко терористични атаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици деца се забавляваха на открито във Варна
Стотици деца се забавляваха на открито във Варна
Дончев: Нужна е консолидация на институциите в борбата с корупцията
Дончев: Нужна е консолидация на институциите в борбата с корупцията