НОВИНИ

10 години след отмяната на казармата: ​"За" и "против" наборната военна служба

70% от българите подкрепят въвеждането на наборна военна служба, показва проучване на Министерството на отбраната. Запасни офицери поискаха референдум по темата, а военният министър каза, че тепърва предстои обсъждане на проектозакон за доброволна военна служба и обществен дебат за задължителна.

Александър Марков
от Александър Марков
19:40, 19.09.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Българската армия в момента е около 24 000 души. От години, обаче, има серозен недостиг на войници. Недостигът на войници в Българската армия е между 20-25%. В числово изражение това прави около 6000 души. В някои поделения недостигът на войници е доста, доста по-голям. Колкото по-малко войници, толкова по-небоеспособна армия - кратко анализират експертите.

ген. Кирил Цветков, бивш нач. на Щаба на Сухопътни войски: В екипажа, когато няма един човек, значи тази машина е небоеспособна.

За да се попълни армията, запасните офицери предлагат референдум "за" или "против" възстановяване на наборната военна служба, която беше отменена през 2008 г.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Тогава се обясняваше как - да, ние ще махнем наборната военна служба, но ще има по-малка, но по-добре платена, по-добре обучена, по-добре облечена и по-добре въоръжена с модерна техника армия. От всички тези 4-5 неща остана първото: по-малка.

В 11 държави в Европа сега има задължителната военна служба. Според експерти, България може да намери "златната среда" между задължителната казарма и кадровата служба, а именно: доброволна наборна военна служба.

ген. Кирил Цветков, бивш нач. на Щаба на Сухопътни войски: Това е последната възможност на държавата да реши проблема с отбраната на страната, защото следващото, което ще трябва да направи задължително, ще е с големи последствия за много хора - тоест въвеждане на наборната служба.

При всички случаи, обаче, трябват по-високи заплати, по-модерно въоръжение и по-добри социални условия, според експерти.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: 71% от българското общество е "за" въвеждане на задължителна военна служба. 71%, а 82% са за възстановяване на трудови войски, в които неграмотните младежи, които скитат по улиците, пият бира и крадат по дворовете и по селата, да отидат да се научат на труд, ум и разум.

Ако се възстанови задължителната казарма, къде ще служат стотиците хиляди нови войници, след като числеността на армията беше намалена през 2007 г., а поделенията - закрити, пита бившият военен министър Ангел Найденов.

Ангел Найденов, министър на отбраната (2013-2014 г.): Сега с амбицията да се върне задължителната казарма, да кажа така, при сегашната численост отново ще се стигне до този проблем. Очевидно трябва да се приеме и решението за увеличаване числеността на Българските ВС. Това несъмнено върви и с увеличаване на разходите за отбрана.

От 29-те държави-членки на НАТО, само Гърция, Турция, Дания, Литва, Латвия и Естония имат задължителна военна служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​БСП е против започналата процедура за отнемането на гласа на Унгария в ЕС
​БСП е против започналата процедура за отнемането на гласа на Унгария в ЕС
Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург
Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург