НОВИНИ

10 години затвор за Кирчо Киров за кражбата на милиони левове

10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров потвърди Военно-апелативния съд за присвояване на почти 5 милиона лева. Делото стигна до втората съдебна инстанция след жалба на Киров, но и след протест на прокуратурата, която поиска по-високо наказание. Защитата пък смята, че присъдата е незаконосъобразна и следва да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане и то на стадия на досъдебното производство.

години затвор кирчо киров кражбата милиони левове
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 20.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Военно-апелативният съд на Република България, потвърди присъдата на

военен съд София, с която на бившия шеф на НРС генерал лейтенант Кирчо

Киров е наложено наказание от 10 години лишаване от свобода за

длъжностно присвояване на почти 5 милиона лева.

Присъдата е при първоначален строг режим и конфискация на половината имущество. Присъдата беше произнесена през август 2015 г.

Кирчо Киров е осъден за това, че от 2007 г. до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири.

Според прокуратурата за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства.

По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин. В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически. Но фактите опровергават това негово твърдение.

Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране. Синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ не са обсъждала името на Ирина Бокова за кандидат-президент
ГЕРБ не са обсъждала името на Ирина Бокова за кандидат-президент
Тази вечер и утре има вероятност за локални поройни наводнения
Тази вечер и утре има вероятност за локални поройни наводнения