НОВИНИ

10-годишно момче от Куклен има нужда от помощ

10-годишно момче от Куклен има нужда от помощ. Тарик Чинчинов се нуждае от средства, за да продължи лечението си зад граница. В Турция малкото момче е преминало успешно четири трансплантации на стволови клетки, но са нужни още пет, за да оздравее напълно. Средствата са непосилни за семейството на детето.

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 12.06.2016
42936
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Преди три години животът на семейство Чинчинови се преобръща за миг. Синът им е в първи клас, когато чуват страшната диагноза - левкемия. Започва лечение, но от силните лекарства момчето получава гърч и изпада в кома.

Надие Чинчинова: "Към месец и половина, близо 2 беше в кома, в будна кома. Загуби всички сетива - като говор, съзнание, хранене, не можеше да се движи, абсолютно всичко".

Тарик преборва тежката болест. Но комата засяга мозъка му. Родителите се свързват с турска болница, където започва лечение на детето. До момента са проведени четири трансплантации на стволови клетки, които се оказват успешни.

Надие Чинчинова: "Започнахме да се храним. Още сме с помпа, но през нея приемаме лекарства и течности. В последствие вече може сам да се движи, слиза, качва се по стълбите. Най-видната за нас промяна е, че започна да ни разпознава. Има реакции на плач, на смях".

За да се възстанови напълно детето трябва да премине още пет курса на трансплантации на стволови клетки. Всеки един обаче струва 6000 долара, но родителите нямат тези пари.

Надие Чинчинова: "Дотук изхарчихме всички налични средства и помощ от приятели. Сега се нуждаем от средства да продължим лечението си, защото надеждата е голяма".
;

Семейството е кандидатствало за средства от Фонда за лечение на деца в чужбина. От там обаче отказват помощ с мотив, че не финансират трансплантации на стволови клетки и не работят с турски болници. Сега се надяват на помощ от добри хора, за да може Тарик да оздравее напълно.

Юробанк България

IBAN: BG79 BPBI 7924 4055 6874 01

BIC: BPBIBGSF

Титуляр: Надие Рамаданова Чинчинова, град Куклен

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Журналисти в училище
„Журналисти в училище"
Движението за национална кауза в подкрепа на по-висока раждаемост
Движението за национална кауза в подкрепа на по-висока раждаемост