10 пътно-транспортни произшествия са станали в Русенския регион за изминалото денонощие, две от тях на пътя Русе-Бяла. При едната тежка катастрофа загинаха 3-ма души, а при другата - трима бяха ранени.

Според проучване на Русенския университет опасните участъци по този път са 11. За да се намали травматизмът, се планира изграждането на високоскоростен път между Русе и Велико Търново. До края на март се очаква да приключи идейното му проектиране.

Заради тежката катастрофа на пътя Русе - Велико Търново, в участъка между разклона за Борово и кръговото кръстовище на входа на Бяла, тази нощ пътят остана затворен за часове. По данни на полицията, автомобил с немска регистрация навлиза в насрещното движение и се блъска челно с камион. От удара на място са починали водачът на леката кола и пътуващите в нея двама мъже.

По неофициална информация, шофьорът е предприел неправилно изпреварване. Няколко часа по-късно на същия път, на 8 километра от Русе, нерегистриран автомобил, управляван от неправоспособен шофьор, излиза пътното платно и се преобръща. Пострадали са 3 от пътниците, един от тях е в болница.

Всъщност това са основните причини за произшествията по пътя Русе-Бяла - неправилно изпреварване и напускане на пътя заради несъобразена скорост.

Според проучване на специалистите от Транспортния факултет, за 5 години в участъка Русе-Бяла са станали 149 тежки произшествия, при които са загубили живота си 45 човека. Още през 2013 година те са препоръчали изграждането на магистрала или четирилентов път между Русе и Велико Търново, за да се намалят катастрофите.

Доц. Митко Маринов - Русенски университет "Ангел Кънчев": Там ще има възможност за изпреварване, ще се премахнат някои места с концентрация на ПТН, т.е. там, където са, ако това се направи, там ще се избегнат.

До края на март се очаква да приключи идейното проектиране на високоскоростния път, който ще свърже Русе с Велико Търново и магистрала "Хемус", а оттам - с Прохода на републиката. Приоритетно ще се строи обходът на Бяла, където почти всеки ден ставаткатастрофи.Засега се разглеждат 3 проекта,още не е ясно кога ще започне самото строителство.

Още по темата Войната по пътищата