НОВИНИ

НЕК ще бъде глобена с 10 000 лв. за замърсяването на р. Въча

Националната електрическа компания ЕАД ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащи води от ВЕЦ „Въча 1".

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
12:15, 24.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

На 14 декември по поречието на река Въча на територията на град Кричим жители сигнализираха за мазни петна във водата. При проверката, извършена от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район", Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Регионална лаборатория - Пловдив, е установено, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча 1" на промеждутъци се оттичат в реката мазни петна на повърхността на водното течение.

Лабораторните тестове, извършени на място, показват видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването е отчело 0.24 mg/l. нефтопродукти.

;

Веднага, след сигнализирането на институциите, ВЕЦ "Въча 1" спря работа. Тогава при направените тестове на 3 от показателите не бяха констатирани отклонения в нормите. Предполагаемият замърсител беше изтекло масло от ВЕЦ при авария или от една от турбините.

След всички допълнителни изследвания, направени от екоинспекторите вече на близо 20 показатели, става ясно, че има превишение на допустимите нива на нефтопродукти. Видимо е установен и мазен филм във водите на р. Въча.

НЕК може да обжалва наложената глоба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Стрелча Стойно Чачов е освободен от поста си
Кметът на Стрелча Стойно Чачов е освободен от поста си
Коледари и гайдари огласяват улиците на Калофер с рождествени песни
Коледари и гайдари огласяват улиците на Калофер с рождествени песни