НОВИНИ

10 моряци са в неизвестност след сблъсък на американски миноносец с танкер

Десет моряци са в неизвестност след сблъсъка на американски миноносец с петролен танкер недалеч от бреговете на Сингапур. Петима американци са ранени. Няма петролен разлив в района на катастрофата. Това е вторият подобен инцидент с американски ракетен разрушител в азиатски води за по-малко от два месеца.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:37, 21.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Ескадреният миноносец "Джон Маккейн" е бил на път към пристанището на Сингапур за рутинна визита, когато преди зазоряване в 05,24 ч. местно време се сблъсква с петролния танкер "Алник Ем Си".

Американският разрушител е получил пробойна, наводнени са помещения, включително спални, но е продължил на собствен ход до базата Чанги в Сингапур. Двата плавателни съда с огромни размери - бойният кораб е с дължина 154 м, а търговския - 183 метра. Танкерът е превозвал 12 000 тона петрол от Тайван за Сингапур.

В момента е в хода мащабна издирвателна операция в района на сблъсъка с участието на американски хеликоптери, както и на сингапурски и малайзийски плавателни съдове, военни и брегова охрана.

За изчезналите моряци са предупредени дори рибарски кораби и лодки в района. От малайзийската брегова охрана съобщиха, че морето е бурно, вълните достигат метър и половина и без спасителна жилетка оцеляването би било огромно предизвикателство.

Четирима от ранените са в сингапурска болница без опасност за живота. Петият не се нуждае от медицински грижи.

Американският ескадрен миноносец е наречен на Джон С. Маккейн старши и Джон С. Маккейн младши - адмирали от американския флот и съответно дядо и баща на сенатора републиканец Джон Маккейн. Той изпрати туит, че се моли за американските моряци и високо цени работата на спасителните екипи.

Това е вторият случай на сблъсък на американски боен кораб в азиатски води. На 7 юни ескадреният миноносец Фицджералд едва не потъна, след като се сблъска с филипински контейнеровоз до бреговете на Япония, загинаха 7 американски моряци.

Агенция Ройтерс отбелязва, че катастрофите с големи бойни кораби са голяма рядкост. Би Би Си открои, че ситуацията е конфузна за Вашингтон и поради факта, че събитието съвпада с първия ден от мащабните военни учения между САЩ и Южна Корея, чиято цел е демонстрация на сила по адрес на Северна Корея.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аварирал мост във врачанското село Добруша беше ремонтиран
Аварирал мост във врачанското село Добруша беше ремонтиран
Собственикът на подводницата е обвинен в убийството на шведската журналистка
Собственикът на подводницата е обвинен в убийството на шведската журналистка