Германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната личност на годината в редакционна класация на Франс прес. Следва я руският президент Владимир Путин, който миналата година в същата анкета беше на първо място.

В допитването за топ 10 участват журналистите на Франс прес от целия свят.

Германският канцлер е първа заради политиката си на отворени врати към бежанците, която я превърна в "Мама Меркел" за стотици хиляди сирийци и афганистанци. При това на фона на критики от Европа и в собствената й партия. Отбелязана е и твърдостта й при преговорите с лявото гръцко правителство по мерките за икономии.

Отлъчен от Запада заради ролята си в Украйна, руският президент се върна в голямата политика около сирийската криза и стана незаобиколим фактор за мирното й решаване, отбелязва Франс прес. Това му носи второто място.

Трети е папа Франциск. Той продължава да влияе на събитията на родния си континент като затоплянето между Вашингтон и Хавана и изпълнява трудната си задача да модернизира Католическата църква.

На четвърта позиция са парижаните, които демонстрираха дух и решителност след атентатите през януари и ноември и не отстъпиха пред ислямисткия терор.

Следва антиподът им - лидерът на "Ислямска държава' Абу Бакр ал Багдади.

В челната десятка се нареждат и активистката от Мианма - Аун Сан Су Чжи, провокативният кандидат за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп, гръцкият премиер Ципрас и съратника му Варуфакис, и отстранения от поста си заради корупция шеф на ФИФА Сеп Блатер.