10 души са загинали в опустошителните бури, които бушуваха 3 дни в Италия с ураганен вятър и проливен дъжд. Сняг пък причини хаос в Централна и Южна Франция, където близо 200 000 домакинства останаха без ток.

Поривите на вятъра на Апенинския полуостров достигнаха на места до 180 км в час. Паднали дървета, свлачища и бурните води на Адриатическо и Тиренско море са причинили смъртта на десетте жертви. Четири са фаталните инциденти с пречупени дървета - в района на Генуа, близо до Рим и в Неапол.

Близо 6000 пожарникари разчистват хилядите повалени дървета в цялата страна. В Рим днес останаха затворени училищата и детските градини. В областта Лигурия, чийто главен град е Генуа някои хора вече няма къде да се приберат.

На пристанище край Генуа от измръзване са спасени 19 души. Половината от близо 400-те яхти и лодки обаче са унищожени от вълните, достигнали вчера височина 10 м.

Лошо време в Европа: Жертви на наводненията в Италия, сняг във Франция

Лошо време в Европа: Жертви на наводненията в Италия, сняг във Франция

10 души са загинали в продължаващите вече трети ден в Италия бурни ветрове и проливни дъждове. Във Франция необичайно силен снеговалеж остави без ток...

В северния регион Трентино от придошлите реки пострадаха собственици на рибарници. А във Венеция нивото на водата на площад "Сан Марко" надвиши 150 см едва за пети път откакто се води такава статистика.

Необичайно силен снеговалеж пък блокира голяма част от Централна и Южна Франция. 1000 шофьори останаха блокирани в Централния планински масив. 40 см е височината на снежната покривка, причинила хаоса.