В Кюстендилска област през миналата година са родени 699 или с близо 100 по-малко сравнение с изминалата година. Данните нареждат региона на 21-во място по брой новородени в страната. Раждаемостта в града се е запазила, като само едно бебе по-малко е изплакало през изминалата година в сравнение с 2016-а година.

Кюстендил

Въпреки, че родените деца в Кюстендил са по-малко добрата новина е, че все повече семейства се решават да имат не по едно, а по две деца.

д-р Валери Томов- началник на отделение по акушерство и гинекология към МБАЛ –Кюстендил: " Ако преди беше характерно за малцинствата, сега жените се решават да родят и трето дете, което е много радостен факт."

Според родители раждаемостта в общината не е намаляла, защото в града има добри условия за живот. В сравнение с други общини данъците в Кюстендил са по ниски, а детските градини и ясли за родените след 2013-а година деца, са безплатни за родители.

"Има повече деца от преди и е по-лесно отглеждането на деца."
"Тука е добре за отглеждането на деца от гледна точка, че не е лудница, по-чист въздух. Има и безплатна детска градина - да."

Според наблюдения на лекарите увеличава се броят на жените, които раждат в по-късна възраст или след след 35 години. Обясняват го с факта, че жените търсят финансова стабилност, наблягат на кариерата и след това решават да създадат семейство. От здравното заведение в Кюстендил обаче изразиха притеснения, че броят на абортите сред младите момичета се е увеличил и достигнал до броя на ражданията.