НОВИНИ

100 години от края на Първата световна война отбелязаха в Париж

Светът днес отбелязва 100 години от края на Първата световна война. Президентът на Франция Еманюел Макрон събра над 70 световни лидери в Париж, за да отбележат годишнината. На тържествена церемония при Триумфалната арка Макрон призова всички да се борят да съхранят мира за бъдещите поколения.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:43, 11.11.2018
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Макрон посрещна високопоставените си гости в Елисейския дворец. След това те се придвижиха с автобуси до намиращата се на по-малко от 2 километра разстояние Триумфалната арка. През това време - точно в 11 ч, започнаха да бият камбаните на парижките църкви. В този час на 11-ия ден на 11-ия месец на 1918 година е подписано Компиенското примирие, с което свършва Първата световна война.

Последните стотина метра лидерите, преминаха пеша под мрачното ноемврийско парижко небе и проливния дъжд. Сред тях беше българският президент Румен Радев. Но двама държавни глави знаково липсваха.

;

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна самостоятелно, като три активистки за граждански права се опитаха безуспешно да препречат пътя на кортежа му с изписани по телата им лозунги "фалшиви миротворци" и "парад на лицемерието". Последен - след Тръмп, пред Триумфалната арка със собствен кортеж дойде и руският президент Владимир Путин. Двамата се ръкуваха мимолетно, но радушно.

;

След церемонията Тръмп и Путин посетиха гробовете на американски и руски войници, загинали в Първата световна война. По-късно руският президент съобщи, че е успял да поговори за кратко с американския си колега - по време на тържествения обяд в Елисейския дворец. И че разговорът бил добър. От Кремъл обаче уточниха, че истинска среща между двамата не е станала в Париж по изрично настояване на домакините. Путин и Тръмп дори били настанени твърде далеч един от друг по време на обяда.

;

В 20-минутната си реч Еманюел Макрон призова световните лидери да не забравят уроците на историята:

Еманюел Макрон, президент на Франция: Патриотизмът е точно обратното на национализма. Национализмът е предателство към патриотизма. Казвайки: "нашите интереси на първо място, без значение какво се случва на останалите", заличавате най-ценното нещо, което може да има една нация, което я прави жива, което я прави велика, най-важното - моралните ѝ ценности.

На церемонията при Триумфалната арка ученици прочетоха пред съвременните ръководители и на страните победителки, и на победените писма от участници в Голямата война от 8 държави. Роденият в Париж световноизвестен музикант Йо-Йо Ма изпълни сарабанда от петата сюита за виолончело от Йохан Себастиан Бах. Прозвуча и "Болеро" от Морис Равел.

;

По света, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер стана първият германски лидер, участвал в церемонията в Лондон в памет на загиналите през Първата световна война.

По идея на режисьора Дани Бойл на британското крайбрежие бяха нарисувани с пясък портрети на войници, загинали през Първата световна война. Артисти и доброволци работиха рано сутринта по време на отлива.

Белгийското кралско семейство участва във възпоменателна церемония на гроба на Незнайния воин в Брюксел. Макове се посипаха от тавана на мемориал за британските жертви в белгийския град Ипър. Първата световна война е сурово предупреждение да отхвърлим културата на войната, заяви папа Франциск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът в София: Част от центъра на столицата беше блокирана
Протестът в София: Част от центъра на столицата беше блокирана
Протести и молитвени шествия срещу промените в Закона за вероизповеданията
Протести и молитвени шествия срещу промените в Закона за вероизповеданията