Днес се навършват 100 години от рождението на доайена на българската журналистика Петко Бочаров. Близки, приятели и колеги се събраха в БТА, за да си спомнят за неговата личност.

Петко Бочаров: Ако си умен, както аз се опитах да бъда и се оказа, че съм успял, аз просто надхитрих съдбата.

За живота в трите Българии най-възрастният журналист разказваше с достойнство и енергия, а повратностите и отстояването на професията бяха важна част от него. Заедно с репликата: да, ама не!

Валентин Измирлиев, журналист и автор на филм за Петко Бочаров: Аз винаги съм се учил от него как трябва да се говори: трябва да се говори ясно, дълбоко, с убеждение, със страст и най-вече - да се казва истината.
Даниела Кънева, журналист: Петко изповядваше: ти трябва да съобщиш това, което е! Ако това не е удобно за някого, негов е проблемът да си го докаже.
Дончо Папазов, журналист: Правдата и самоуважението и човек да може да се бори и да отстоява исканията си.

През годините присъствието на Петко Бочаров беше причината дори и обикновените хора да познават биографията му. Завършва Американския колеж, след това право, а работата в БТА го превръща в емблема. Днес същото онова присъствие събра пак в БТА близки и колеги с различни възгледи. За почетат доайена, който ни напусна на 97 години.