НОВИНИ

100 години от смъртта на ген. Иван Колев

С възпоменателна церемония Добрич почете 100-годишнината от смъртта на генерал Иван Колев. На събитието присъстваха военни, политици, граждани и общественици.

bnt avatar logo
от Михаил Добромиров
20:19, 29.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По време на церемонията бяха осветени паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. Така цялостния комплекс, изграден в памет на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година вече е завършен.

Радослав Симеонов, историк: Духът на Иван Колев може да бъде спокоен, защото ние почетохме неговия подвиг и на неговите 1013 войници, които дадоха живота си за освобождението и спасението на град Добрич.

В словото си Валери Смеонов изрази надежда, че в учебниците по история най-сетне ще намерят място както събитията от Добричката епопея, така и редове за генерала, признат за „баща на българската конница".

Валери Симеонов, вицепремиер на РБългария: Човекът, който ни показа със живота си, с делото си, как трябва да служим на България-всеотдайно, с огромно уважение и обич и да сме готови да дадем и най-скъпото си, живота си за България.
Радослав Симеонов, историк: Иван Колев е един от нашите безспорно най-гениални и еродирани генерали, военачалници. Човек, който със своите действия според мен би трябвало навеки да влезе в аналите на българската военна история, защото това е човек, който се отличава със своята изключителна инициативност, своята любов към своите подчинени, със своята любов и служене към България, човек, който е готов да жертва всичко в името на Родината.

Идеята за изграждане на паметник на генерал Колев датира още от времето на първата световна война, а днес вече можем да кажем, че е е факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Претовареност на българската консулска служба в Брюксел
Претовареност на българската консулска служба в Брюксел
Горя постройка близо до жп гарата в Стара Загора
Горя постройка близо до жп гарата в Стара Загора