НОВИНИ

100-годишнината от Тутраканската епопея 

100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа ще бъде отбелязана на Мемориален комплекс “Военна гробница - 1916” в града. От 4 до 6 септември, по време на Първата световна война, Трета Българска армия на ген. Стефан Тошев овладява Тутраканската крепост с много героизъм и военно майсторство.

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 04.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Честването започна с тържествена литургия и водосвет в параклис "Св. Георги Победоносец". Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България беше отслужена от Русенския митрополит Наум.

Пред Мемориалния комплекс „Военни гробища” в село Шуменци министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната ген. Константи Попов участваха във военния ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите воини.

В рамките на Националният събор-възпоминание ще бъде представена възстановка на Тутраканската епопея, в която участват Национално дружество "Традиция", НВУ "Васил Левски", Военно дружество "Традиция", Румъния и Дружество "Дойчес Фрайкорпс", Румъния.

Важен акцент в честванията на 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа международната конференция с участието на учени от 10 държави, посветена на Първата световна война. Тя ще сепроведе от 4 до 7 октомври в 4 български града – София, Благоевград, Добрич и Тутракан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист загина при катастрофа на Цариградско шосе в София
Моторист загина при катастрофа на "Цариградско шосе" в София
Студенти създадоха първия български болид
Студенти създадоха първия български болид