НОВИНИ

100 хиляди лева допълнително за параолимпийците

Допълнителни 100 хиляди лева ще отпусне правителството за премии на параолимпийските състезатели, които участваха в Рио. Новината идва на фона на продължаващия спор за размера на паричните награди, които спортистите с увреждания получават за постиженията си. В "Денят започва" адвокат Даниела Михайлова от Инициатива за равни възможности, коментира, че премиите са несправедливи и в нарушение на закона. Министърът на спорта Красен Кралев обаче аргументира решението пред БНТ, след като направи същото и през миналата седмица в официално писмо.

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 03.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Седем български спортисти с увреждания участваха на Параолимпийските игри в Рио, злато спечели Ружди Ружди в леката атлетика. Премията, която получава от държавата е 50 хиляди лева - пет пъти по-малка от тази за титла на олимпийските игри.

адв. Даниела Михайлова - "Инициатива за равни възможности"
"В каквато и наредба да са определени премиите на спортистите, тя стои нормативно под Закона за защита от дискриминация, който очевидно е нарушен в случая, защото параолимпийците са поставени в по-неблагоприятна позиция в сравнение с останалите спортисти в сравнима ситуация"
Радослав Златанов - параолимпиец
"Доста съм обиден на това министерство и наистина се надявам да се оправят нещата. Искаме да мислим за това, което трябва да постигнем в тези състезания напред и да представим България"

От спортното ведомство обаче заявиха, че според писмо от президента на МОК Томас Бах отпреди няколко години, статутът "олимпиец" е запазен единствено за състезатели, участващи на Олимпийските игри.

Справка на Министерството на спорта показва, че практиката в други европейски държави е различна. Например във Франция премията за олимпийско злато и за злато от параолимпийските игри е равна - 50 хиляди евро. В Унгария параолимпийците получават два пъти по-малко в сравнение със здравите спортисти, в Естония близо десет пъти по-малко. Има държави като Белгия и Дания, в които правителствата не дават премии, а стимулите се осигуряват от партньори на олимпийския или параолимпийски комитет или от организации, които разполагат с публични средства. Швеция пък няма премии и за медали от олимпийски игри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чародеецът Нерон представя 14 от картините на именития художник
"Чародеецът Нерон" представя 14 от картините на именития художник
Ердоган пак недоволства от ЕС
Ердоган пак недоволства от ЕС