От днес във видинската община Ружинци на работа са назначени 100 младежи, които в продължение на половин година ще се грижат за реда и чистотата в селата. Така община в Северозапада, в която доскоро безработицата беше сред най-високите в страната, стана работодател на повече от 250 души по програми за заетост.

Ружинци

В община Ружинци, която е едва с 3 800 жители, само преди година над 700 души били без работа и без всякакви доходи. Сега броят им е почти наполовина.

Александър Александров, кмет на община Ружинци: Това довежда до едно спокойствие и сигурност на хората във връзка с бедността, която е обсебила трайно нашия регион.

Назначените 100 младежи ще се грижат за поддръжката на общински терени и сградите в общината. Заплатата е минималната за страната, но не се оплакват.

Новата работа спира младите да напуснат страната.

Млада жена, наето по програмата: Щях да търся друга работа, извън селото, може би извън България.
Нает по програмата: Имахме възможност да заминем на 13-и за Италия, но се отказахме заради програмата.

От общината в Ружинци очакват европейски средства, за да открият собствено предприятие.

Александър Александров, кмет на Ружинци: Предвиждаме създаването на цех за дървесни пелети и бетонови изделия, тротоарни плочки и бордюри, с което се надяваме и по този проект 40 лица да бъдат наети на работа за една година и с опция след това да продължат.

Надяват се и на други инвестиции, но засега общината е почти единствен работодател. Амбицията е да осигури на повече хора постоянна заетост.