В австрийския град Залцбург 106 студенти ще повторят изпита си по европейско право. Всички те първоначално са получили отлични оценки със стопроцентово съответствие на тестовете. След проверка се оказало, че този впечатляващ резултат се дължи не на знанията им, а на грешка при отпечатването на изпитните формуляри. На тях са се разпонавали верните отговори.

На 28.02. в Юридическия факултет на университета в Залцбург се провежда изпит по европейско право. Точно месец по-късно студентите почуват мейл, че изпитът им се анулира. Причината са формулярите за теста.

Ивон Супан, студент по право в Университета в Залцбург: Не разбирам, защо не е извършена проверка преди изпита, а трябва сега ние студентите да изкупуваме чужди грешки.

В мейла, който са получили студентите пише, че не са им поставяли оценки и все едно, че не са явявали на изпит.

Ерих Мюлер, заместник-директор на Университета в Залцбург: Грешките винаги са срамни, няма две мнения. Няма умисъл в случилото се и то е много неприятно за нас. Приемаме го като даденост и се опитваме да направим най-доброто в тази ситуация.

За студентите остава утехата, че няма да чакат дълго за датата на повторното препитване. Изпитът по европейско право в Залцбург ще се проведе в края на април.