НОВИНИ

1000 декара са засегнати от пожара край Ветрен

1000 декара широколистна гора, треви и храсти изгоряха при пожара, който възникна вчера в землището на град Ветрен. Огънят е потушен, но на мястото остават екипи на пожарната, които следят за скрити огнища.

bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 23.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Пожарът е тръгнал от сметището край Ветрен и през сухи треви бързо е достигнал до близката гора. Силният вятър допълнително затрудни гасенето на огъня. Още с изгрева на слънцето дежурните екипи на мястото започнаха да обхождат масива и да гасят разпалилите се нови огнища.

Предстои да се изясни дали сметището се е самозапалило или има умишлена намеса. Според екоинспекторите при високите температури биогазът е лесно запалим, а след това тлеенето продължава със седмици.

Радослав Лютаков - кмет на град Ветрен: Сметището по принцип пуши постоянно - седмица, две, като тръгне да запуши трудно се овладява там ситуацията.

Депото е затворено преди година, но според местните хора непрестанно идват камиони от други населени места.

Благой Фасулков: Няма кой да им направи забележка.

Още в края на 2018-та, при проверка на място от екоинспекцията са установили, че бариерата е счупена. Направени са предписания към община Септември, която стопанисва сметището.

На територията на Пазарджишка област има 9 сметища, които трябва да се рекултивират до края на 2020 г. За Ветрен вече има изготвен проект и до края на годината ще се обяви поръчка за избор на изпълнител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори до село Бегово
Голям пожар гори до село Бегово
Опустошителните пожари в горите на Амазония разпалиха политически страсти
Опустошителните пожари в горите на Амазония разпалиха политически страсти