Опитите за дискредитиране на Румънската антикорупционна агенция и нейната ръководителка Лаура Кьовеши са неприемливи. Това заяви румънският президент Клаус Йохани по време на представяне на годишен доклад за дейността на агенцията. Според изнесените данни една трета от изпратените на съд за корупция са хора, заемали ръководни и други важни държавни функции.

На фона на скандала с правосъдния министър, който поиска да бъде отранена от длъжност и в отсътвието на самия Туадор Тодарел, Лаура Кьовеши заяви, че управляваната от нея агенция продължава да работи ефективно, макар и годината да е била трудна за борбата с корупцията в Румъния.

1000 обвиняеми са изправени пред съд, една трета от тях - хора, заемали ръководни и други важни държавни длъжности. Разследвания на румънската антикорпуционна агенция са изпратили на съдебната скамейка трима министри, петима депутати, един сенатор, двама държавни секретари и бивш председател на Камарата на депутатите.

Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията: Въпреки ефективната ни работа, злоупотребата с държавни средства продължава. Иска ми се институциите ни могат да работят така, както трябва, а усилията на съдебната власт да се бори с корупцията, да бъдат подкрепени и с други мерки.

Колкото до бъдещето на Кьовеши на поста й - президентът Клаус Йоханис заяви, че в негово лице тя има доверен партньор и намекна, че окончателното решение, което трябва да бъде взето от него, ще бъде тя да остане начело на агенцията.