Долната камара на Британският парламент гласува окончателно закон за блокиране на Брекзит без сделка. Текстът, който предвижда отлагане на развода, сега отива за одобрение в горната камара. Премиерът Борис Джонсън поиска предсрочни избори на 15 октомври и се зарече ако той е на поста страната да напусне Евросъюза на 31-ви октомври.

Борис Джонсън вече беше заявил, че в случай на поражение в Камарата на общините, той ще свика предсрочни общи избори, защото не може да приеме ново отлагане на Брекзит и че единственият шанс да не се стигне до ново отлагане, е като се предостави на народа да вземе решение.

Ето какво каза Борис Джонсън след гласуването на законопроекта с 28 гласа:

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Г-н Председател, напълно невъзможно е правителството да работи ако Камарата на представителите отказва да приеме всяко негово предложение. Според мен и този кабинет, трябва да има избори на 15 октомври и приканвам да се реши кой от нас ще отиде като премиер на ключовия Европейски съвет на 17 октомври.

Въпросът сега е ще получи ли Борис Джонсън подкрепа за искане си, защото това може да стане само, ако две трети от депутатите гласуват за него. Това ще стане ясно след малко, когато приключат дебатите, но отсега може да се каже, че е много възможно премиерът да претърпи трето поражение в Камарата на общините, четвърто от вчера, когато беше подновена работата на депутатите.

Причината е че лейбъристите, шотландските националисти и либерал-демократите - най-силно представените опозиционни партии, предпочитат да следват предварително приетата опозиционна линия - първо законопроектът да се превърне в закон и така да се гарантира, че няма да има Брекзит без сделка, а след това да се върви към избори.

Проектозаконът сега отива за обсъждане и гласуване в Камарата на лордовете.

Британските депутати гласуваха закон за блокиране на Брекзит без сделка

Британските депутати гласуваха закон за блокиране на Брекзит без сделка

Ще отидат ли британците до урните точно преди Брекзит - отговорът ще стане ясен по-късно днес, ако Борис Джонсън внесе предложение за нови избори в па...

© БГНЕС