Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за поста председател на Европейската централна банка. 394 депутати гласуваха "за" при 206 "против" и 49 "въздържали се".

Кристин Лагард е на 1 крачка от председателството на Европейската централна банка. Тя беше определена като подходящ кандидат първо от икономическата комисия, а днес и от Европарламента.

Ако има официално одобрение на Европейския съвет, Кристин Лагард ще бъде първата жена начело на Европейската централна банка, като ще наследи Марио Драги на поста за следващите 8 години.

Думата "подкрепа" за Кристин Лагард се чу и от повечето евродепутати. Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис е категоричен: паричната политика трябва да бъде подплатена със структурни реформи.

Валдис Домбровскис- заместник- председател на ЕК, отговарящ за еврото: Мисля, че фискалната политика може да стимулира вътрешните търсения и инвестиции. Кристин Лагард също подчерта това в изказванията си пред комисията по икономически и парични въпроси. В дългосрочен план - задълбочаването на икономически и паричен съюз също е много важно.По-задълбочен и по-добре свързан капиталов пазар в Европейския съюз и завършването на Банковия съюз е залог за изграждането на по-устойчиво европространство. ,,

Досега Лагард оглавяваше Международния валутен фонд, а единственият претендент за неин наследник е Кристалина Георгиева.

Европейската централна банка е централната банка на 19-те държави от Евросъюза, които са приели еврото. Нейната роля е изключително важна, защото определя финансовата политика в ЕС, свързана с управлението на банките и техните лихвени проценти. Ето защо е изключително важно кой ще застане начело на Европейската централна банка.

Утре в Европейския парламент депутатите ще обсъждат другата гореща тема с много неизвестни - Брекзит.