Русия разчита България да изпълни условията по договора и да е готова с газовата инфраструктура, по която от 1 януари през страната ни да тече газът, който идва от "Турски поток". Това заяви руският министър на промишлеността и търговията по време на българо-руска междуправителствена среща за икономическо сътрудничество в резиденция „Евксиноград" край Варна. Според енергийния министър Теменужка Петкова страната ни е заинтересована от разширяването на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница. Подробности за разговорите - от Петър Дойкински.

Сред основните теми, които се обсъдиха на междуправителствената среща, беше развитието на енергийния сектор. Руският министър на промишлеността и търговията заяви, че газът по "Турски поток" тръгва от 1 януари догодина и дотогава трябва да изгради газопреносна мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше категорична, че страната ни полага всички усилия за реализирането на проекта "Турски поток" в заложените срокове.

Министър Петкова подчерта, че проектът "Турски поток" е стратегически за нас и е важно България да запази ключово си място на газовата карта на Европа.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България: Този проект ще има важно значение не само за България, но и за целия регион и затова ние наричаме този проект Балкански поток. Всички наши действия по отношение на този проект са съобразени с европейското законодателство, с изискванията на Европейския, на Третия либерализационен пакет.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че природният газ от Русия по газопровода Турски поток ще достигне до границата с България на 1 януари догодина.

Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия: Обсъдихме перспективите за реализация на проекта, като разчитаме на сроковете, дадени от българската страна - до 1 януари да е завършено строителството на газопровода, за да може по него да тръгне газът, който върви по „Турски поток".

Интерес към изграждането на АЕЦ Белене са заявили водещи компании в областта на ядрената енергетика, каза министър министър Петкова. Тя подчерта, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и при избора на стратегически инвеститор проектът не би могъл да се реализира без участието на руската компания. Засегната беше и темата за шпионския скандал. Министър Мантуров беше категоричен, че той няма да окаже влияние на отношенията между двете страни.

Денис Мантуров, министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация: Въпросът дори не беше обсъждан по време на срещата в тесен кръг. Разбирате, че онези, които обичат в България руския език, които пропагандират изучаването на руски език, в никакъв случай не могат да бъдат обвинени в шпионаж.

Министър Петкова беше категорична, че отношенията между България и Русия са изключително добри и доказателство за това са споразуменията за сътрудничество в различни области подписани между двете страни по време на форума.

Стана ясно още, че през октомври ще бъде удължен и животът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 години.

По време на срещата се обсъди и установяването на нова фериботна линия между България и Русия в Черно море. По отношение на сектора туризъм двете страни се договориха да работят активно за увеличение на броя на руски туристи в България.