НОВИНИ

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп одобри изпращането на военни в Саудитска Арабия, за да се подпомогне отбраната на страната след най-голямото нападение срещу петролни съоръжения в историята ѝ. Въпреки че йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаката от 14 септември, Вашингтон и Рияд твърдят, че зад нея стои Иран. Техеран предупреди, че е готов да унищожи всяка страна, която го нападне.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:05, 21.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Нападението срещу петролни обекти в Саудитска Арабия донесе нов епизод от конфликта между САЩ и Иран, след като ислямската република беше обвинена за атаката. Подкрепата за американския съюзник в Близкия изток не закъсня.

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: В отговор на искане от страна на кралството президентът одобри разполагането на американски сили. Мисията ще има отбранителен характер и ще e насочена към противовъздушна и противоракетна отбрана. Ще ускорим и доставките на военно оборудване за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Обединеното командване на началник-щабовете: Ще бъде умерено разполагане на военни. Не съм сигурен в подробностите, но няма да са хиляди.

Вашингтон изключва варианта за военен удар, но Техеран побърза да отправи предупреждение.

генерал-майор Хосеин Салами, началник на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция: Имаме решителна готовност да отговорим на всякаква агресия. Ако някой иска битка на негова земя, така ще бъде. Никога няма да допуснем война да навлезе в земята на Иран. ще преследваме всеки агресор.

В очакване на още доказателства, че обектите на петролната компания Арамко са атакувани от Иран, Рияд на свой ред предупреди, че ще предприеме мерки за защита, без да уточни какво се предвижда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Античен фестивал в центъра на София
Античен фестивал в центъра на София
Приключи най-мащабното учение на НАТО в подкрепа на Украйна
Приключи най-мащабното учение на НАТО в подкрепа на Украйна