Украинското правителство подписа споразумение с проруските сепаратисти, Русия и европейски наблюдатели. Документът ще позволи провеждане на местни избори в териториите под сепаратистки контрол. Подписването в Минск се смята за голяма стъпка на новото украинско управление при президента Зеленски за решаване на конфликта в Източна Украйна.

Като подготовка за избори украинското правителство и лидерите на проруските сепаратисти обявиха, че другата седмица ще изтеглят въоръжени формирования от два района в Донецк и Луганск.

Вотът ще е валиден само ако Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа го определи като честен и свободен. Украинският президент отбеляза, че подписаната, така наречена "формула Щайнмайер" за специален статут на Донбас и провеждане на избори там, трябва да залегне в украинското законодателство.

Володимир Зеленски -президент на Украйна: Избори под дулото на оръжие няма и не може да има. Друг важен момент е, че законът за специалния статут на Донбас е валиден до 31 декември. После ще има нов закон. В него няма да се пресичат никакви червени линии, няма да има никаква капитулация.

При валидни избори в Донбас очакват дългосрочен статут за самоуправление.

Елена - жителка на Донбас: Специалният статут е валиден до 31 декември и след това ще приемат нов закон. Мисля, че това е много продължителен и бавен процес.
Владислав - жител на Донбас: Най-важно е, боевете да спрат. Добре е, че се споразумяха да изтеглят войските.

Споразумението за избори в Източна Украйна дава възможност за среща на върха между президентите на Украйна, Русия и лидерите на Франция и Германия. Москва досега отказваше такава среща до провеждане на местни избори в Донбас. Формулата Щайнмайер беше критикувана от бившия украински лидер Порошенко като "капитулация пред Русия". Украински националисти отново излязоха на Майдана, станал символ на съпротивата срещу руското влияние над Украйна.