Ученици с нарушено зрение се включиха в националния конкурс "Голямото Брайлово четене" във Варна. Инциативата е посветена на 210 годишнина от рождението на Луи Брайл, създател на уникалната азбука за незрящи.

Варна

Преди повече от 2 века Луи Брайл подрежда на белия лист шест релефни точки в различни конфигурации. Така те се превръщат в думи, които незрящият човек чете с върховете на пръстите си.

Жулиета Петкова -директор на Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф.д-р Иван Шишманов" - Варна: Да, трудно се учи, трудно се запомнят всички конфигурации, но новите технологии така, както ги има, така може и да ги няма.

Години наред Спас Карафезов, председател на националното читалище "Луи Брайл", полага усилия, за да популяризира брайловата грамотност сред незрящите.

Спас Карафезов, председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928": Това е незаменимо средство, чрез което слепия може да пише и да чете със своя вътрешен глас! Без посредник на диктор.

Комисия оценява участниците в конкурса за скорост на четене, интонация и четене с разбиране. За най-добрите има награди - топки и раници за екскурзии.