Пробив за Брекзит. След напрегнати маратонски преговори, Брюксел и Лондон обявиха, че са постигнали сделка за напускането на британците в последния момент, точно преди началото на срещата на лидерите на страните членки, които трябва да одобрят споразумението. Премиерът Борис Джонсън нарече сделката отлична, а председателят на Еврокомисията Жан- Клод Юнкер я определи като "сделка за гражданите и за мира".

Споразумението беше одобрено от Европейските лидери.

Сделка за Брекзит има и това е добра новина - и за гражданите, и за бизнеса. Това означава, че на 31 октомври няма да има неорганизирано и хаотично напускане на Великобритания

Европейските лидери са умерени оптимисти, защото както каза премиерът Бойко Борисов "тази игра сме я играли няколко пъти", имайки предвид споразумението с Тереза Мей, което след това беше отхвърлено от британския парламент.

Сега отново предстои гласуване в британския парламент в събота. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин вече каза, че ще гласува против споразумението.

Броени часове преди началото на срещата на върха Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън обявиха в първо в "Туитър", а после и на съвместен брифинг, че сделка за Брекзит има.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Няма нужда от никакво отлагане. Това е честно, балансирано споразумение, дава сигурност, докато Брекзит създава несигурност. Защитава правата на нашите граждани и защитава мира и стабилността на остров Ирландия. Няма да има граница на остров Ирландия. И единният пазар ще бъде защитен. Сделката не е за нас, сделката е за хората и мира. Парламентите ще имат последната дума - Уестминстър и Европейския парламент.
Борис Джонсън, министър - председател на Великобритания: Силно се надявам депутатите в Уестминстър сега да се обединят и да осъществят Брекзит, да одобрят тази отлична сделка и да приключим с Брекзит без повече отлагане, за да се концентрираме върху приоритетите на британците.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние нарече Брекзит "училище по търпение" и приветства постигнатото споразумение за избягването на твърда граница между Северна Ирланция, която е част от Великобритания и излиза от ЕС и република Ирланция, която остана в него.

Според сделката в Северна Ирландия ще действат правилата на европейския вътрешен пазар, но в същото време тя остава в митническата територия на Великобритания. Това ще бъде така докато Европейският съюз и Лондон подпишат търговско споразумение.

Европейските лидери все пак са умерени оптимисти за споразумението заради предстоящото му ратифициране в британския парламент.

Бойко Борисов, министър - председател на България: Сега идвам от Европейската народна партия, никой не може да ни каже какво и как ще се случи. Аз се възхищавам на Мишел Барние, благодарих му пред ЕНП, ще му благодаря и на Съвета за огромната, денонощна работа, която върши, но в края на всяко едно свое изявление той завършва с това, че е предпоследно.

Ирландският премиер Лео Варадкар приветства сделката.

Лео Варадкар, премиер на Ирландия: Споразумението е добро, дава възможност на Обединеното кралство да напусне подредено с преходен период, което е много важно за бизнеса и гражданите на евросъюза и освен това създава уникално решение за Северна Ирландия като признава историята и географията ѝ.

А докато европейските лидери обсъждаха споразумението, противници на Брекзит, които живеят в Брюксел, призоваха за нов референдум и оставане в Евросъюза.

Европейските лидери възложиха днес на Еврокомисията, на Европейския парламент и на държавите-членки да направят всичко необходимо, така че да изпълнят споразумението и на 1 ноември Великобритания да напусне Европейския съюз организирано.