Освен Брекзит, другите водещи теми на срещата на върха в Брюксел са турската операция в Северна Сирия и започването на преговори за присъединяване към съюза със Северна Македония и Албания.

След еуфорията по Брекзит европейските лидери тепърва ще се събират на вечеря, на която ще обсъждат двете важни теми - пробив или промяна на позицията по тях обаче не се очаква. Франция остава категорична, че започване на преговори със Северна Македония и Албания сега не е възможно.

Позицията на Европейския съюз по темата с офанзивата на Турция в Северна Сирия е, че Брюксел я осъжда, но до налагане на санкции едва ли ще се стигне.

Бойко Борисов нарече историческа грешка отлагането на началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Според българския премиер те са станали заложници на разногласията между политическите семейства в Европа.

Бойко Борисов - премиер на България: Ние имаме толкова претенции към тях, особено към Северна Македония, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори и след това да решаваме спорните въпроси. Над 70 пъти можехме да ги спрем, но това ще бъде тежък удар за народите в тези държави, на които просто им казваме - вие не ставате сега. В следващите 15 години съм убеден, че няма и да има такъв период.

На среща на европейските социалисти, днес, на която присъстваха македонският премиер Зоран Заев, албанският - Еди Рама и бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас, лидерът на ПЕС Сергей Станишев остро разкритикува позицията на Франция.

Сергей Станишев - лидер на ПЕС: Позицията на европейските социалисти е последователно от много години. България е заинтересована от това Съветът да даде ясен знак за европейската перспектива на Западните Балкани. През юни беше отложено за октомври, сега отново само заради президента на Франция нещата се отлагат. Не е сериозно и не е лидерско за мен.

Премиерът Борисов коментира и турската офанзива в Серена Сирия и заяви по повод призива за солидарност на турския посланик в София, че няма как да е солидарен с воденето на военни действия.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия, аз не мога да я подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война към никого, каквато и да е цената. За всичко друго сме ги подкрепяли - защото сме партньори в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската война и винаги сме казвали "Ефенди, благодаря". За войната не могат да очакват подкрепа, там гинат хора.

Според премиера Борисов съревнованието с Турция за завода на "Фолксваген" е било честно.

Бойко Борисов: Аз мисля, че не трябва да продължаваме с този тон, дано ме чуват сега във "Фолксваген". Едва ли не защото ние ги топим, те ще изберат друга дестинация. А ние нищо всъщност не сме направили. Ние само сме си предложили терените - в София, Пловдив, с хеликоптери сме ги разкарали, заснели сме ги отгоре. Ако искат, са добре дошли, но този натиск и той да става общоевропейски срещу тях, те на инат ще идат на друго място. Не България е причината.

Срещата на върха продължава и утре. Европейските лидери ще обсъждат други важни теми като бюджета и многогодишната финансова рамка, също така и климатичните промени.