ГЕРБ и "Демократична България" ще имат най-много районни кметове в София. Това показват данните на Общинската избирателна комисия в столицата при напълно обработени протоколи от секционните комисии.

Управляващата партия спечели 12 района. В 8 района в централната част на столицата победата е за "Демократична България". Най-убедителна е победата на представителя на "Демократична България" в район "Лозенец". Той печели с преднина от 22 % пред досегашния кмет от ГЕРБ. БСП има едно кметско място в София. За управлението на три района се пребориха трима независими кандидати.

Призивите в общ тон между левицата и "Демократична България" на балотажа да се гласува против ГЕРБ - доведе до избор на опозиционни кандидати.

Трайчо Трайков е един от кметовете на "Демократична България", който ще управлява район в сърцето на София. Смята, че е спечелил заради качествата си.

Трайчо Трайков-кмет район "Средец": Това са едни много местни, дори може да се каже интимни избори, тук с хората, които са гласували за теб като районен кмет се виждаш всеки ден по улиците.

Пробивът в район "Изгрев" на БСП е на млад лекар с три деца.

Делян Георгиев - новоизбран районен кмет на "Изгрев": Резултатът е ясно на какво се дължи. На желанието на гражданите на "Изгрев" за промяна. И те го показаха и на първия тур, и на втория с много по-убедителни резултати.

Въпреки спечелените 8 кметски места в София от "Демократична България" смятат, че има още какво да се желае. Съзнават, че това да управляват е огромната отговорност.

Христо Иванов- "Демократична България": Да, ние в София не можахме да постигнем големия пробив, който имахме желание да постигнем, но получихме от избирателите инструмент за промяна.

Пробивът срещу ГЕРБ, според политолога Стойчо Стойчев, се дължи на антивот. А той е продиктуван от конфронтацията с ГЕРБ, призивите на Мая Манолова и БСП да се гласува анти управляващата партия.

Стойчо Стойчев, политолог: В крайна сметка гласовете като цяло се разсеяха, но пак бих казал , че една голяма част от тези, които гласуваха за архитект Игнатов на първи тур са отишли да гласуват или с не подкрепям никого, което пак делегитимира до известна степен резултата на Фандъкова и с опцията Мая Манолова.

Стойчев смята още, че кметовете от опозицията хем ще управляват по-трудно, защото не разполагат със собствен бюджет, хем това ще им дава предимство.

Стойчо Стойчев -политолог: Което поставя районните кметове неизбрани с подкрепата на ГЕРБ в една доста благоприятна ситуация. Положителните неща да си ги пишат на свой плюс, пък за всяко негативно нещо или провал да го прехвърлят към г-жа Фандъкова.

Политологът е на мнение, че пробивът на БСП след повече от 10 години в раойн "Изгрев" се дължи на натрупани негативи към досегашния районен кмет на ГЕРБ, както и липсата на кандидат от "Демократична България".

Фандъкова печели изборите в София с малко под 50% от гласовете

Фандъкова печели изборите в София с малко под 50% от гласовете

Йорданка Фандъкова спечели изборите в София с малко под 50% от гласовете. Загубилата Мая Манолова заяви, че ще продължи да работи за промяна на модела...

Още по темата Местни избори 2019