Две от фугите на Аспаруховия мост във Варна са в лошо състояние. За това сигнализира Иван Костадинов - жител на града. Според него, преминаването през металните елементи е опасно и може да доведе до тежък инцидент на пътя. А трафикът по моста е интензивен през цялата година.

Варна

При преминаване на автомобилите през тези фуги, елементитe се движат свободно и създават опасност за всички участници в движението.

Иван Костадинов, строителен инженер: "Може да се стигне до ПТП, тъй като елементите играят и могат да повредят ходовата част на автомобила. Велосипедисти също доста се движат".

Деформационните фуги компенсират свиването и разширяването на отделните елементи на моста в зависимост от атмосферните условия. Затова са важна част от конструкцията на съоръжението.

Иван Костадинов, строителен инженер: "Далеч съм от мисълта, че съоръжението е пред някакъв колапс. Това, което виждам аз, застрашава само движението".

Иван Костадинов е забелязал проблема преди няколко месеца. От тогава състоянието на фугите все повече се влошава и те стават все по-опасни.

Иван Костадинов, строителен инженер: "Трябва да се направи реконструкция, по-скоро рехабилитация на пътното платно, на пешеходните зони по подобие на аквадуктите, които са на Витиня. Затваря се едното платно и се прави другото. Въпрос на организация".

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че мостът се намира в рамките на града и съгласно споразумение, Община Варна отговаря за текущата му поддръжка. От там отговориха, че са възложили анализ за стойността на ремонта на фугите, както и за ограничаване на скоростта на движение в лентата.