НОВИНИ

Четири групи нарушения е установил щабът на Манолова по време на вота в София

14 класьора с нарушения на изборния процес са внесени в съда към жалбата за касиране на вота в столицата. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ класираната на второ място след балотажа за кмет на София Мая Манолова. Тя поясни, че те са свързани с бюлетините, с протоколите и със самото провеждане на изборите.

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 14.11.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"Видя се, че едноличната власт може да бъде победена. Тя за малко не беше победена. Видя се и как може да бъде победена - чрез обединение на гражданите, на леви и десни, на безпартийни, на хора, които стоят на ценностите на демокрацията. Видя се и какво може да направи властта, бранейки привилегиите си", коментира резултатите от изборите за кмет Мая Манолова.

Тя обясни, че е видяла страх и паника от това гражданите да могат да се обединят и да потърсят правата си.

Мая Манолова: Страхът е лош съветник и това, че продължават по този начин наистина говори, че шамарът, който получиха на местните избори в София още звънти.

Тя заяви, че имат много доказателства за безобразни изборни манипулации и злоупотреба с гласовете на хората. Те са класирани в четири групи. Първата група е за нарушения, свързани с избирателните списъци, втората - с протоколите в СИК, третата - с бюлетините и четвъртата - със самата организация на изборния процес.

Мая Манолова: Аз като граждански кандидат, и моят екип нямаме ресурса, който би имал съдът, да извади всички протоколи. В 60% от протоколите са правени корекции. Това е правено в нарушение на правилата.

Тя обясни, че протоколите са били представяни на представители на столична администрация са били назначени за сътрудници. По нейни данни в 900 секционни протокола има разминавания.

7000 са недействителните бюлетини като единствените несгрешени бюлетини са тези в ромските секции, каза Манолова. В Центъра на София грешките са масови.

Мая Манолова: В случая не става въпрос за моята загуба, която се оказа и през целия ден пропагандата, която се лееше от екзит полове, медии и социологически агенции, че разликата е 12, 14, 16%, която демотивира гражданите, накрая се оказа по нашите изчисления под 3%.

Тя каза, че става въпрос за злоупотреба - при купуването на гласове,през контролирания вот, през натиска върху столичани.

Манолова разказа и за петицията, която са започнали за промяна в изборното законодателство. В нея се настоява за елктронно и машинно гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По БНТ1: ВСС гласува повторно кандидатурата на Гешев за главен прокурор
По БНТ1: ВСС гласува повторно кандидатурата на Гешев за главен прокурор
Обстановката във Венеция се нормализира
Обстановката във Венеция се нормализира