НОВИНИ

От днес всички автомобили трябва да са със зимни гуми

Днес е последният ден, в който водачите трябва да оборудват автомобилите с гуми, подходящи за студеното време.Грайферът не трябва да е по-малък от 4 мм. Неизрядните шофьори ще бъдат глобявани. Как да подготвим автомобила си за предстоящия сезон, разказва Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 15.11.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Около 4 млн. са регистрираните автомобили у нас, които вече трябва да са подготвени за зимата.

Росен Рапчев, ДА "Безопасност на движение по пътищата": Да си сменим гумите. Спирачната система да проверим и системите за обдухване на парното, както и казанчето за чистачките трябва задължително вече да е напълнено с течност, която не е замръзваща. Най-вече трябва да редуцираме скоростта, с която се движехме досега и дистанцията.

Автомобилният състезател Димитър Илиев обясни, каква е разликата между лятната и зимна гума.

Димитър Илиев, автомобилен състезател: Разликата между лятната и зимна гума е най-вече в състоянието на каучука в неговата същност. Той е много по-мек и остава мек дори при студено време, при студени минусови температури. Всъщност изобщо не е важно дали има сняг по улиците, или не. По-важно е, че при студените температури гумата е мека и успява да се задържи върху настилката, върху която се движим.

От пътната полиция предупреждават, че глобите за неизрядни автомобили започват от 50 лв., но могат да достигнат до 500 лв.

Инсп. Мария Ботева, "Пътна полиция": Те не са никак малки като размер тези глоби, които законодателят е предвидил. Не мисля обаче, че страхът от санкции трябва да ни прави дисциплинирани, а по-скоро мисълта и вярата в това, че ако сме подготвени, ние няма да попаднем в рискова ситуация.

Над 43 хиляди технически неподготвени автомобила са установили пътните полицаи само за последните 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават изслушванията по разследването за импийчмънт в САЩ
Продължават изслушванията по разследването за импийчмънт в САЩ
Брюксел започна наказателна процедура срещу Великобритания
Брюксел започна наказателна процедура срещу Великобритания