В Плевен откриват паметник на Девета пехотна плевенска дивизия. Композицията е от 5 скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима войници. На церемонията присъства и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Празнична е атмосферата в Плевен днес. Паметникът бе открит от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. За първи път от 75 години у нас се открива войнишки паметник от такъв мащаб.

Паметникът се намира на мястото, където през есента на 1915 година се събират мобилизираните за Първата световна война Девета плевенска пехотна дивизия от Плевенско, Троянско и Свищовско и от където тръгват на фронта, където прославят името на дивизията под командването на ген. Владимир Вазов по времето на Дойранската епопея. Министър Каракачанов бе посрещнат с официален военен ритуал, а празникът започна с изпълнение на военни духови оркестри и с военни струеви демонстрации.

Важно е да се увековечи паметта на героите, воювали и загинали за Обединението на България, каза по-рано днес в Плевен Красимир Каракачанов. На журналистически въпрос той обяви, че се обсъждат четири кандидатури за началник на висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, което трябва да започне да функционира със самостоятелен статут от първи януари 2020 година.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Трябва да е добре подготвен и най-вече много енергичен.Тръгваме не от нулата, но все пак тръгваме от начало, защото след 18 годишно прекъсване на практиката, т.е. закриване на военно-въздушното училище преди 18 години. Трябва да е енергичен. за да могат нещата да се случват. Трябва да е кооперативен, защорто военното училище ще съвместява своите задължения с авиобазата.