НОВИНИ

Световен ден на недоносените деца

Тревожни данни по повод Световния ден на недоносените деца. 15 милиона недоносени бебета се раждат всяка година в света. В България те са около 6000. Сред най-честите причини за преждевременните раждания са тютюнопушенето, инфекциозни заболявания на майката, както и нередовното проследяване на бременността. Понякога преждевременно раждане се налага и при установени усложнения.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:47, 17.11.2019
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Така е в семейството на Даниела и Трифон Делеви. След няколко неуспешни инвитро процедури през март миналата година се случва най-голямото чудо в живота им - появява се малката Виктория. Но се ражда преждевременно - почти 40 дни по-рано.

Даниела Делева, майка на Виктория: Имаше страх, имаше притеснение, но имаше и голямо щастие и с нетърпение очаквахме да наддава по-бързо, за да можем да си я приберем вкъщи.

Преди да се прибере вкъщи Виктория извървява дълъг път. В началото дели един дом с брат си. Едното бебе обаче не оцелява и се стига до усложнения. Така започва борбата за Виктория. 40 дни преди термина се налага по спешност да се направи операция и тя да поеме първата си глътка въздух. Тежи едва килограм 480 грама и е дълга 40 см. Налага се да прекара 10 дни в кувьоз.

Даниела Делева, майка на Виктория: Седях до тази пластмасова кутия, не можех да я пипна. Беше много мъничка, но се молехме за нея, изглеждаше прекрасна просто.

Виктория е дълго чакано дете. Раждането ѝ е труден момент за семейство Делеви, но въпреки тежките решения и големите страхове, им носи и най-голямото щастие. Болезнена била първата година.

Даниела Делева, майка на Виктория: Дали ще си изправи главичката, дали почне да се изправя, дали ще седне, дали ще е всичко наред със зрението, дали ще почне да лази, дали ще проходи. Когато си играе, когато за първи път каза мама, тати, радостта и щастието са неописуемо големи.

Днес Виктория е на годинка и 8 месеца и е усмихнато и игриво дете. Благодарение на рехабилитация преодолява и изоставане в двигателното си развитие. А с усмивката си изтрива всички грижи и тревоги от лицата на нейните родители.

Даниела Делева, майка на Виктория: Тя ни научи да бъдем силни и да вярваме в нея. Всичките недоносени дечица са едни големи герои.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емоционална премиера на филма Физика на тъгата
Емоционална премиера на филма "Физика на тъгата"
Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско
Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско