"Аз също мисля, че всичко е записано в Конституцията и в Закона за съдебната власт. По време на повторното гласуване за Иван Гешев, малка част от членовете на ВСС се опитаха да превърнат тази важна процедура в един абсолютен цирк. Три часа се водиха процедурни спорове. А в закона ясно е записано как следва да се действа". Това заяви бившият член на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров в студиото на "Още от деня".

По-рано днес президентът Румен Радев каза, че няма да бави отговора дали ще подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор. Той беше категоричен, че няма да приема ултиматуми от никого.

"Целта по време на повторното гласуване беше да се протака, да се създаде напрежение. Отвън имаше митинг, на който се извършиха доста хулигански прояви от хора, които не знам дали знаеха защо са там. Сега протестиращите настояват президентът да не подписва указа и да се обърне към конституционния съд", каза още Ясен Тодоров.

Той нарече исканията на протестиращите абсолютно незаконен политически натиск върху държавния глава.

Съображенията на Румен Радев за неподписването на указа за назначаването на Гешев бяха свързани само с процедурата, а не с качествата на кандидата за главен прокурор.

Тодоров беше категоричен, че при повторното предложение, направено от пленума на ВСС, президентът е длъжен да издаде указ.

"Като за трима го изслушваха Иван Гешев, колкото продължи избора на Сотир Цацаров преди 7 години, но тогава имаше трима кандидати", коментира бившият член на ВСС.

На въпроса щеше ли да протече по-добре гласуването, ако имаше състезание, Ясен Тодоров отговори:

"Промените в закона от 2016 година и предшестващите ги промени в Конституцията от 2015 година заложиха този капан. Ако беше останала старата ситуация, 5-имата членове на ВСС, които не гласуваха в подкрепа на Гешев, щяха да имат възможността да направят свои номинации и щеше да има втори кандидат. Но след като се дава възможност само на прокурорската колегия да номинира, най-нормалното нещо беше тя да си направи, жаргонно казано, един предварителен кастинг, да се обедини около един кандидат, защото ако прокурорската колегия не е единна, вероятността да не се получи избор, е много голяма".