Досегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск беше избран за лидер на Европейската народна партия на конгрес в Загреб. Там стана ясно, че ЕНП в Европарламента ще подкрепи отпадането на мониторинга върху съдебната система в България.

За първи път Европейската народна партия ще има лидер от Централна и Източна Европа. В речта си пред делегатите на конгреса Туск каза, че е готов да се бори, не само срещу популизма в Европа, но и срещу парии вътре в ЕНП, които не споделят принципите на свободата и върховенството на закона.

Доналд Туск - председател на Европейската народна партия: Няма да жертваме ценности като гражданските свободи,върховенството на закона и почтеността в обществения живот на олтара на сигурността и реда, защото просто няма нужда, защото те не се изключват една друга.Който не може да ги приеме, де факто се поставя извън нашето семейство.

Българският премиер Бойко Бориков очаква по-твърда политика от Доналд Туск.

Бойко Бориков - министър-председател на България: ЕНП правеше много компромиси през тези години. За да не ме разберете криво. Жозеф Дол го обичам като баща, брат, изключителен човек и той направи много в трудни времена. Мисля, че той ще бъде по-твърд. Имаме нужда точно от това сега. Много партии-членове на ЕНП на практика не изповядват ценностите на ЕНП, сдружават се със социалисти, комунисти, крайно леви и мисля, че това един добър избор.

Утре ЕНП ще избере и 10-има заместници на Доналд Туск. Кандидат за заместник-председател е и Мария Габриел.

Мария Габриел - еврокомисар: Тази номинация означава признание за натрупания опит, признание за това, че този опит е трупан с много действия, диалог и много добри партньорства, но най-вече конкретни ползи за Европа, ЕНП, хората и бизнеса.

В Загреб председателя на ЕНП в ЕП Манфред Вебер обяви, че групата застава твърдо зад окончателното отпадане на мониторинга върху българската правосъдна система. Той ще поиска от председателя на ЕП Давид Сасоли да препоръча това на Еврокомисията.