НОВИНИ

Иван Гешев: Ще се опитам да оправдая очакванията за повече справедливост

"Имам приоритети, но няма да ги коментирам в момента, преди да встъпя като главен прокурор", заяви Иван Гешев след срещата с президента Румен Радев, който подписа указ за назначаването му за нов главен прокурор. С ясното разбиране съм, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за постигане на справедливост, каза още Гешев.Вижте още във видеото

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:23, 26.11.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Иван Гешев, избран за главен прокурор: Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за постигане на справедливост. Защото прокуратурата участва в процеса за даване на справедливост на българските граждани. Това, което каза президентът, в голямата си част, може би не напълно, е очакване на повечето български граждани, най-общо казано, очакване за повече справедливост. Съзнавам, че обществото очаква това нещо и ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания.

"Имам приоритети, но няма да ги коментирам в момента, преди да встъпя като главен прокурор. Пак ще кажа, че процедурата не е приключила. Аз не знам какво е мнението на президента какво е мястото на прокуратурата. Моето мнение е, че прокуратурата е част от съдебната власт и това е мнението на почти цялата магистратска общност. Президентът каза, че ще инициира дебат относно Конституцията, не съм чул нищо за това, какво Радев смята, че трябва да бъде променено, така че това, което аз чух, е широк дебат, в рамките на който всички участващи ще изкажат своето мнение", допълни Гешев.

Той заяви, че по делото КТБ не е работил селективно, нито той, нито целият екип, работил по това съдебно производство. "Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Аз съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки - политическа, идеологическа и др., така че прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правовите, извън закона, извън наказателния закон и наказателния процес", каза още Гешев.

Според него прокуратурата се отчита достатъчно, но някои неща могат да бъдат подобрени.

Иван Гешев: Прокуратурата не е причина за всички проблеми в държавата, както се опитва да бъде представено от един политико-олигархичен кръг. Да се фиксираш и да изградиш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция, за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар някои да постигат чист личен и политически интерес, но това не е в интерес на държавата, на институциите и на българските граждани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се очаква вторични трусове да бъдат усетени в България
Не се очаква вторични трусове да бъдат усетени в България
Земетресението в Албания беше усетено и в България
Земетресението в Албания беше усетено и в България