София не е в челните редици на замърсени градове в Европа, според климатолога проф. Георги Рачев. Иначе най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите, обяви за БНТ пулмологът Александър Симидчиев.

България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз, каза в " Денят започва с Георги Любенов, пулмологът д-р Александър Симидчиев. Този на Световната здравна организация за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Знаем, че всяко едно качване качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, става въпрос да знаем.

Според д-р Симидчиев маските са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята. Според него най-вредни са най-малките фини прахови частици - от 2,5 микрона.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Колкото са по-дребни частиците, толкова по-навътре влизат в дихателната система и достигайки до алвеолите те се резорбират, влизат в кръвта и увреждат всички органи и системи на човешкото тяло.

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител, каза още д-р Симидчиев, като според него една печка замърсява колкото 18 коли.

Според омбудсмана Диана Ковачева общината вече взима мерки.

Диана Ковачева, омбудсман: Обсъждат се мерки дори за инкриминиране на изгарянето на отпадъците, сега разбира са, не всичко трябва да бъде престъпление, нека се обмисли внимателно и тази мярка, да се види дали ще има преванативен контрол т.е. превенцията дали ще е налице - хората да са наясно, че освен административно-наказателни има и наказателни мерки.


Руски учен представи пред БНТ мерки срещу замърсяването въздуха в София

Руски учен представи пред БНТ мерки срещу замърсяването въздуха в София

Транспортът е основен виновник за мръсния въздух в повечето големи градове и София не прави изключение от тази статистика. Това каза в интервю за "По...

София не е в челните редици на замърсяване, както се търди, каза пък климатологът проф. Георги Рачев.

Проф. Георги Рачев, климатолог: София диша сравнително чист въздух. Ние превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици някъде 60 дни в годината, а трябва да сме 35 дни в годината по отношение на среднодевната концентрация.

Мъглите в Софийското поле задържат мръсния въздух над столицата, обясни той.

Проф. Георги Рачев, климатолог: Те ще ги има още години напред, въпросът е какво влагаме като стопанска дейност в тях.

Когато задуха вятър, нивата на замърсяване падат. Така ще стане и с Южния вятър, който очакваме през седмицата, прогнозира още климатологът.

Климатолог: София диша сравнително чист въздух

Климатолог: София диша сравнително чист въздух

И тази седмица беше актуален проблемът с мръсния въздух в София. Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни в студиото на "Денят започва с Георги Любе...