Следобед официално беше открит Дунав мост 2 при Видин - Калафат. Церемонията закъсня с 40 минути заради забавяне на румънския премиер.

Следобед официално беше открит Дунав мост 2 при Видин - Калафат. Церемонията закъсня с 40 минути заради забавяне на румънския премиер.

На откриването на втория мост на северната ни граница присъстваха бивши и настоящи управляващи на двете държави, министри, градоначалници. Българският патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет, заедно с румънски свещеници, за безаварийно и дълго ползване на модерното съоръжение.

Лентата прерязаха двама работници от двете страни на Дунав. Българските и румънските управляващи подчертаха европейското значение на моста, наред с националната му важност, и изразиха надежда той да бъде предпоставката за последващо икономическо развитие на двата региона - областите Видин и Долж.

Това прекрасно красиво съоръжение свързва хората от 2-те страни, но не само помежду им, но ги свързва с европа - той превръща Видинския регион в една кръстопътна точка, коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Румънският премиер пожела също скоро да няма гранични пунктове между нашите страни и да бъдем заедно в Шенген. Той специално благодари на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан за това, че по-често от всички румънски и български управляващи е посещавал моста и е допринесъл много за успешното му завършване.

Това е едно съоръжение между 2 региона, чието население се нарежда между най-бедните в ЕС, но нека да споделя с вас своето убеждение, че след няколко години тук ще започнем да черпим плодовете от този мост в посока повишаване благосъстоянието на населението, каза европейският комисар за регионална политика Йоханес Хан.

Модерното съоръжение над река Дунав е построено според всички европейски изисквания. Целият процес по изграждането му струваше над половин милиард лева. 80% от тази сума е за сметка на българската държава, като средствата дойдоха от еврофондовете, заем от Европейската инвестиционна банка, и българския бюджет.