НОВИНИ

Васил Велев: "Зеленият пакт" ще довърши низходящия тренд на Европа

"Нашата позиция, че усилията за интегрирането ни в еврозоната не трябва да отслабват", каза в студиото на "Още от деня" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той не смята, че няма консенсус, по-скоро има отделни гласове, които не дават облика на експертната общност.

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 21.02.2020
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

По негово мнение всякакви призиви за референдум, за това дали да влизаме в еврозоната или да не влизаме, е референдум за това дали да останем в Европейския съюз или да го напуснем.

Васил Велев: Спекулира се със страховете на хората. Няма да има повишаване на цени. Ще има благоприятно намаляване на финансовите разходи, транзакции, такси. Ще има подобряване на бизнесклимата, на привлекателността на страната ни като дестинация за инвестиции, доверието в нея.

Сидникатите са готови на протест заради "зелената сделка". Велев обясни, че всъщност няма такава сделка. "Зеленият пакт" ни е наложен, уточни той.

Васил Велев: Аз не съм сигтурен, че той се подкрепя от бизнеса и в Западна, и в Северна Европа.

Според него ние, като Европейски съюз, не можем да претендираме за лидери, диктуващи модата в света, определящи съдбините на планетата, ако сме дребни и незначителни.

Васил Велев: Ние се маргинализираме като икономика с всяка измината година. Диендустриализира се Европа, а с този "зелен пакт" този процес ще довърши низходящия тренд.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелина Василева: Нарушенията срещу околната среда са нарушения срещу хората
Ивелина Василева: Нарушенията срещу околната среда са нарушения срещу хората
Румен Гечев: Борисов сменя мнението си всеки ден по няколко пъти
Румен Гечев: Борисов сменя мнението си всеки ден по няколко пъти