НОВИНИ

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Да се увеличи таксата, която Здравната каса плаща на аптеките, когато продават скъпоструващи лекарства. За това настоява Българският фармацевтичен съюз и предлага увеличението да е между 3 и 6 лева. Другият вариант е да им се даде възможност да слагат надценка на тези медикаменти. В момента за изпълнението на подобни рецепти, аптеките получават 2 лева.

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 22.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Всеки месец Моника Каламерова купува скъпоструващо лекарство. То се реимбурсира от Здравната каса на 100 % и тя не го плаща, но пък за сметка на това трудно го намира в Русе.

Моника Каламерова: Имам син с астма. Той ползва лекарства, които липсват. И има само една аптека, която ни ги доставя. А каква е истината за липсата му, дали се вдига цената или какво, не знам.

Един от отговорите е, че аптеките избягват да зареждат скъпоструващи лекарства. Защото за тяхното изписване получават 2 лева, а нямат право на надценка.

Пламен Филев - председател на Регионална фармацевтична колегия - Русе: Тези 2 лева, които се заплащат от Здравната каса, не са никакъв стимул, защото т. нар. скъпоструващи, много често на 100% заплатени лекарствени продукти, имат сериозни цени, често пъти преминаващи в 3-4, даже 5 цифрен размер.

От друга страна аптеките са длъжни да заплащат скъпоструващите лекарства на складовете, а Здравната каса трябва да им възстанови сумите до 45 дни.

Нели Николова - магистър-фармацевт: Трябва да се осигури на аптеките възможност или да си слагат надценка, или тази такса за обслужване на тези рецепти да се увеличи, защото тя в момента е крайно недостатъчна аптеките да поддържат тези лекарства.

Предложението на фармацевтичния съюз е таксата да се увеличи в размер от 3 до 6 лева и тя да се плаща от Здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов метод за лечение на щитовидната жлеза измества скалпела
Нов метод за лечение на щитовидната жлеза измества скалпела
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя