НОВИНИ

Наредба на четвърт век регулира броя на компютрите в класните стаи

105 милиона лева европейски пари ще бъдат отделени за дигитализацията на училищата ни. Освен това правителството ще отпусне още 7 млн. за интернет за всички училища. В същото време те работят по остаряла наредба на здравното министерство за опазване на здравето на учениците при използване на компютри. Наредбата ограничава броя на децата в клас, както и времето за работа с компютър. Учители и директори вече поискаха нейната актуализация.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:25, 13.10.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

И до ден днешен в училищата ни важи Наредбата от 1994-та, в която се казва, че в една класна стая от 50 кв. метра може да има само 9 компютъра, а учениците от първи до трети клас могат да работят само по 20 минути на тях. Наредбата изисква също яркостта на екрана да не превишава три пъти осветлението на околната среда. Има и точни изисквания за стойностите на електрическото и електромагнитното поле около монитора.

Фабиен Кунис, учител по информационни технологии: Наредбата е много стара, не отразява новите тенденции в развитието на компютрите. Оттогава компютрите много се развиха и съвсем нови технологии се използват и трябва да се промени наредбата, за да отразява нуждите на нашето съвремие.Мониторите вече нямат такова излъчване и не пречи на децата да работят повече.

Всъщност всички училища нарушават наредбата. В това училище компютърните кабинети са с по 30, а не с по 9 работни места.

Венелина Николова, директор на 125-то училище: Тази наредба е доста стара и за мен е странно този брой компютри, който е определен в нея.Нашите компютърни кабинети, два на брой, имат разрешение от РЗИ, в този вид са ги видели, така че най-вероятно има други нормативни документи, по които те работят.

Така се оказа и на практика. Регионалните здравни инспекции, които трябва да следят как компютрите се отразяват на детското здраве, отдавна са намерили друг документ, по който да работят- Наредба на регионалното министерство от 2015- та, която регулира обаче новопосторените училища.

Тонка Маринова, директор "Обществено здраве" РЗИ София- област: В глава пета, 24 точка от таблица номер 2 е посочила какво трябва да бъде изискването за квадратурата на едно работно място с компютър, там е посочено, че трябва да е 2,5 кв. метра като в една компютърна зала могат да бъдат стационирани от 15 до 30 работни места. Това е временното решение, въпросът е кога ще дойде трайното.

Едва след четвърт век Министерството на здравеопазването започна да поправя старата наредба за компютрите в училището и здравето на децата и то след като усилено започна да се говори за дигитализацията в българското училище.

В имейл до "По света и у нас" от министерството обясниха, че е създадена работна група, която ще актуализира наредбата съобразно новите условия. Очаква се текстът да бъде качен за обсъждане до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезопасени са вече отворените шахти в столичния Западен парк
Обезопасени са вече отворените шахти в столичния Западен парк
Съвещание с Путин за независимостта на украинската църква
Съвещание с Путин за независимостта на украинската църква