Взрив на бомба изпочупи щандове с плодове, играчки и бижутерия в близост до мол в Южните Филипини днес, ранявайки най-малко 11 души, съобщи ДПА, като се позова на местната полиция и армия.

© БТА

Смята се, че самоделното взривно устройство е било скрито в кутия, оставена до щандовете в близост до багажното отделение пред мола "Саут сийс" в Котабато, на 895 км. от Манила.

Според полицията най-малко 11 души са били откарани в близките болници.

Разследващите все още установяват вида на използвания при атаката експлозив и мотивите на извършителите, според говорителя на армията капитан Арвин Енсинас.

Говорителят отбеляза, че напрежението в Котабато напоследък е високо, в навечерието на насрочения за следващия месец референдум за създаване на нова мюсюлманска автономна териториална единица в южния регион Минданао.

Създаването на нов автономен регион Бангсаморо в Минданао беше ключова точка от мирното споразумение от 2014 г. между филипинското правителство и Ислямски фронт за освобождение на Моро (ИФОМ).

ИФОМ беше най-голямата мюсюлманска бунтовническа група, бореща се за отделна ислямска държава в Минданао от 1970 г. Фронтът се съгласи да приеме автономия след десетилетия на преговори.