Косовското правителство проведе празнична сесия по повод 11-тата годишнина от обявяването на независимостта на Република Косово. Това е най-младата държава в Европа, която беше призната от над 100 страни членки на ООН, като сред първите беше и Република Северна Македония.

© Архив БГНЕС

В кратка реч по време на тържествената парламентарна сесия премиерът Рамуш Харадинай заяви, че "всеки гражданин на Косово има своя собствена история за пътуването на страната през тези 11 години".

Косовският премиер подчерта, че 2019 г. ще бъде годината на консолидация на косовската държава и че "всички отворени въпроси ще бъдат приключени на регионално и международно равнище", включително постигане на "окончателно споразумение за правно обвързващо взаимно признаване със Сърбия в рамките на съществуващите граници, и в същото време присъединяване към НАТО. "

Президентът на Косово Хашим Тачи оцени независимостта на държавата като "най-емблематичния исторически акт, който институционализира борбата на косовския народ за свобода". Тачи написа в профила си във Фейсбук, че "всички граждани на Косово заслужават това постижение".

Президентът Хашим Тачи обяви 2019 г. за година на НАТО в Косово

Президентът Хашим Тачи обяви 2019 г. за година на НАТО в Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи провъзгласи 2019 г. за година на НАТО в Косово, съобщиха от неговия кабинет, цитирани от белградския вестник "Данас".