Френският президент Еманюел Макрон промени състава на кабинета и заложи на малко известни полици. До рокадите се стигна, след като трима министри от коалиционния партньор "Демократично движение" напуснаха заради скандал в партията им.

Математическата равносметка след промените във френското правителство - 14 жени и 15 мъже. Местата на военния министър, министъра на европейските въпроси и на правосъдния министър, са заети от три жени, слабо познати на широката общественост.

Президентът Еманюел Макрон обяви, че ще направи промени още след изборната победа на партията му на парламентарните избори в неделя.

Министрите, които подадоха оставки, са от по-малката партия "Демократично движение". Тя е замесена в скандал с фиктивно назначаване на сътрудници на нейни депутати в Европейския парламент.

Правителството, което беше съставено преди малко повече от месец, беше напуснато и от министъра на териториалното сближаване Ришар Феран. Бивш социалист, сега центрист. Феран беше "дясната ръка" на Макрон по време на президентската кампания.

Той, обаче, е обвинен, че преди 6 години се е облагодетелствал от сделки с имоти. Френските медии твърдят, че Макрон е предложил на Ферар да оглави парламентарната група на "Република, напред".

Френският правосъден министър напуска правителството

Френският правосъден министър напуска правителството

Френският министър на правосъдието и един от ключовите съюзници на президента Еманюел Макрон, Франсоа Байру, напуска правителството заради скандал в с...