НОВИНИ

11 обекта по Северното Черноморие са обявени за опасни

След проверка на експерти от Морска администрация-Варна, 11 обекта по Северното Черноморие са обявени за опасни и са забранени за ползване. Това са пристани, мостици, буни и вълноломи. Причината е лошото им състояние. Ограничението е най-вече за плавателни съдове, на които се забранява акостирането.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
12:36, 18.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Варненските буни са построени през 80-те години на миналия век и оттогава не са ремонтирани. При проверка експерти са установили, че по съоръженията има изкъртена или липсваща бетонна настилка и стърчаща арматура, а на места има повреди по основата на конструкцията.

Кап.Валентин Енчев, директор на Морска администрация: Тази проверка е регулярна, тя се извършва всяка година по минимум един път, на база, на която аз издавам заповед за определени обекти, които са атрактивни за приставане, но всъщност представляват опасност за всякакви плавателни съдове.

От Областната управа заявиха, че буните са в окаяно състояние, но пари за ремонт няма. Търси се вариант съоръженията да се отдават на концесия за период не по-малък от 30 години.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Има желание от страна на частните инвеститори да вземат под наем буните, пък вече за какво предназначение - всеки си преценява. Дали за пирсчета за лодки, дали заведения или атракциони, няма значение. Въпросът е да си намерят стопанина и най-накрая да отремонтираме буните."

Докато се намери решение обаче, трябва да се ограничи достъпът на хора.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Ще бъдат обезопасени с указателни табели, да не пристават лодки и да не се ползват за скачане или друг вид водни съоръжения.

Буните са притегателно място за варненци и гостите на града през цялата година. Кой ще контролира дали забраната за достъп до морските съоръжения се спазва все още не се знае.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при пожар във Варна
Мъж загина при пожар във Варна
15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас
15 са лабораторно потвърдените случаи на морбили у нас